المنت فنری، سیمی مقاومت الکتریکی است که در اطراف یک استوانه‌ی عایق نارسانا که از جنس سرامیک یا خاک نسوز تهیه شده است، پیچیده می‌شود و در پی عبور جریان برق از آن گرما ایجاد می‌گردد. المنت‌های گرمایی به انواع گوناگون تجهیزات ایجاد کننده‌ی گرما در هیترهای الکتریکی گفته می‌شود. این گونه ابزارآلات گرمایی در ابعاد و شکل‌های گوناگونی ساخته شده و روانه‌ی  بازار می‌شوند. برجسته‌ترین تفاوت المنت‌های فنری مربوط می‌شود به: مراحل تولید آن‌ها، به پیکربندی و جنس متریال مورد استفاده در آن‌ها و مقصود مشترک مبدل‌های حرارتی، تبدیل نمودن انرژی الکتریسیته به انرژی گرمایی تا فراتر از ۷۰۰ درجه سانتی‌گراد و پخش انرژی با استفاده از جامدات، مایعات و گازها.

المنت فنری یک رشته سیم نیمه هادی دارای مقاومت است که علاوه بر خصلت داغ شوندگی قادر به تحمل جریان الکتریکی بالاست. برای مثال چنانچه جریان الکتریکی بسیاری در یک سیم نازک به صورت المنت اعمال گردد (اتصال کوتاه). سیم در مدت زمان چند صدم ثانیه ذوب خواهد شد، اما این نوع المنت‌ها این ویژگی را نداشته و می‌توانند جریان‌های بالا را تحمل نمایند. شیوه‌ی کار المنت‌های فنری حرارتی به واسطه‌ی تبدیل انرژی الکتریکی به گرمایی با توجه به قانون ژول صورت می‌گیرد. زمانی که انرژی الکتریکی در المنت فنری حرارتی برقرار شود، موجب افزایش مقاومت آن خواهد شد. میزان انرژی گرمایی ایجاد شده به مقاومت جنس متریال‌های به کار رفته المنت در برابر جریان الکتریکی عبوری وابسته است.

کاربرد المنت فنری

المنت فنری به تنهایی نمی‌تواند به طور مستقیم مورد استفاده قرار بگیرد، چرا که اتصال الکتریکی موجب افزایش احتمال برق گرفتگی شده و همچنین انتقال کند دما نیز موجب شکستگی سیم المنت فنری خواهد شد. المنت‌های فنری را با نظر به نوع کاربرد در پوشش روکش‌های عایق شده تولید می‌کنند تا به واسطه‌ی ین روکش‌ها علاوه بر بهبود انتقال دهی دما، میزان احتمال برق گرفتگی و همچنین اتصال الکتریکی را به حداقل برسانند.
این نوع ابزارآلات حرارتی را می‌توان در هیترهای برقی (بخاری)، خشک کننده‌های مو (سشوار)، هویه‌ها، دوش‌های حمام، آبگرمکن‌ها، توسترها، سرخ کن‌ها، خشک کننده‌های لباس، انواع مختلف اتو مو و لباس و از قبیل این موارد به عنوان نمونه‌ای از کاربردهای بسیار المنت‌های فنری به کار گرفت.
عمده‌ترین کاربرد المنت‌های فنری در بخاری‌های برقی، آبگرمکن‌های برقی، سماور برقی، اتو بخار و چای سازها بوده که قابل چشم پوشی نیست. المنت‌های کوچک نیز در سشوارها به منظور افزایش حرارات باد تولید شده توسط سشوار مورد استفاده قرار می‌گیرند. موارد کاربرد المنت‌های فنری با قابلیت ایجاد حرارت بالا (صنعتی) عبارتند از: 💠 فنری کوره‌ای 💠 تنورهای برقی 💠 گرمکن‌های روغن 💠 گرمکن‌های قالب‌های تزریق پلاستیک

جنس المنت فنری

ساختار اصلی در بدنه این نوع المنت‌ها بر پایه‌ی فلز است. المنت‌های فنری از جنس نیکروم یا نیکل - کروم و در توان‌های مختلف و یا قدرت‌های متفاوت تولید می‌شوند که هر یک از انواع آن را می‌توان با یک قیمت به صرفه در بازار مربوطه یافت.
جنس سیم المنت تأثیر بسیاری بر روی کیفیت و عمر المنت فنری خواهد داشت و به هر میزان از آلیاژ مطلوب‌تری برخوردار باشد و درصد کروم نیکل آن نیز بالا باشد، مناسب‌تر است. در شرایطی که درصد آهن آن زیاد باشد کیفیت آن کاهش می‌یابد. جنس المنت‌های فنری ترکیبی از آهن و نیکل می‌باشد، چرا که در پی حضور این عناصر، مقاومت الکتریکی خیلی زیادی را شاهد خواهیم بود.
علاوه بر این قادر خواهد بود در پی عبور جریان برق حرارت بسیاری را نیز ایجاد نمایند. این گونه المنت‌ها با نظر به ساختار فنری مختص به خود، موجب اشغال فضای کمتری شده و از توان حرارتی بالایی برخوردار هستند. آلیاژی که در المنت فنری مورد استفاده قرار می‌گیرد، در دو نوع زیر است که عبارتند از: 🔶 آلیاژ آلومینیوم آهن و کروم؛ که در پی عبور برق از آن قابلیت ایجاد حرارتی تا ۱۴۲۵ درجه سانتی‌گراد معادل یا ۲۶۰۰ درجه فارنهایت را خواهد داشت.
🔶 نیکل در نیکروم؛ که این نوع آلیاژ نیز از مقاومت بالایی برخوردار بوده و از آنجا که نقطه ذوب بالایی نیز دارد، می‌تواند تای دمای ۱۴۰۰ تا ۲۵۵۰ درجه سانتی گراد اکسید نشود.

خرید انواع ترموستات و ترموکوپل با بهترین کیفیت بازار در داوود المنت

ولتاژهای المنت فنری

این گونه المنت‌ها بر حسب نوع نیاز مشتری در توان‌های گوناگون تولید می‌شوند. به منظور سفارش تولید هر نوع المنت فنری از ۱۲ ولت الی ۴۰۰ ولت و حتی بالاتر سفارش مربوطه را ثبت نمائید. به هر میزان که توان حرارتی بیشتری مورد نیاز باشدريال می‌بایست سیم ضخیم‌تر و طولانی‌تری نیز مورد استفاده قرار بگیرد که در جدول زیر برحسب ضخامت انواع المنت فنری توان و ولتاژ مربوطه قابل مشاهده است:

ضخامت سیم

برق (ولت)

حداقل توان (وات)

حداکثر توان (وات)

۰.۱۰

۲۲۰ ولت

۱۰۰ وات

۱۲۰ وات

۰.۱۵

۲۲۰ ولت

۱۵۰

۱۸۰

۰۲۰

۲۲۰ ولت

۲۰۰

۲۴۰

۰.۲۵

۲۲۰ ولت

۲۵۰

۲۸۰

۰.۳۰

۲۲۰ ولت

۳۰۰

۳۵۰

۰.۴۰

۲۲۰ ولت

۴۰۰

۴۵۰

۰۵۰

۲۲۰ ولت

۵۰۰

۶۵۰

۰.۵۵

۲۲۰ ولت

۶۵۰

۷۵۰

۰.۶۰

۲۲۰ ولت

۷۰۰

۱۰۰۰

۰.۷۰

۲۲۰ ولت

۱۱۰۰

۱۳۰۰

۰.۸۰

۲۲۰ ولت

۱۳۵۰

۱۶۰۰

۰.۹۰

۲۲۰ ولت

۱۶۰۰

۱۸۰۰

۱

۲۲۰ ولت

۱۸۰۰

۲۲۰۰

📝نتیجه گیری

🔴 در این مقاله سعی شد اطلاعات کاملی راجع‌به المنت فنری، کاربرد و جنس آن و همچنین ولتاژ‌های آن بررسی شود؛ امیدواریم این مطلب برای شما کاربر گرامی مفید بوده باشد.

 ✏️پیشنهادات و نظرات خود را درباره این مقاله برایمان کامنت کنید… .

نوشته شده در تاریخ ۲۹ آبان ۱۴۰۰

دیدگاهتان را بنویسید